ballonvaart nieuws

24 juli 2020: PH-BEN ziet Abraham 

 

Op 24 juli 2020 was het exact 50 jaar geleden dat de heteluchtballon PH-BEN de eerste vaart heeft gemaakt. Deze 1e Nederlandse luchtballon is nog steeds luchtwaardig. Het bijzondere aan deze ballon (ten opzichte van de huidige ballonnen) is onder meer: geen ventilator, geen “stokken”tussen mand en branderframe, één enkele brander, geen parachutesysteem maar een “scheurbaan” voor de definitieve landing. Deze eerste ballon vaart nog steeds en voldoet nog steeds aan de huidige veiligheidseisen voor een ballonvaart. Dit historische luchtvaartuig heeft daarom met de piloot Ad Haarhuis in de avond van 24 juli 2020 een mooie jubileumvaart gemaakt van Zundert naar Meerle/Ulicoten. Vier andere ballonnen van Ad Ballon (met oa de veertig jaar oude PH-HOR) vergezelden de ‘jarige’ ballon tijdens deze bijzondere ballonvaart. De PH-BEN zou in dit jubileumjaar van 50 jaar heteluchtballonvaart Nederland op verschillende ballonevenementen ingezet worden, maar door de Coronacrisis heeft dit helaas niet kunnen plaatsvinden. Foto's zie fotoboek 2020!

 

11 juli 2020:

 

We mogen weer gaan ballonvaren. Goed nieuws voor Ad Ballon en alle passagiers. U kunt online boeken, reserveren en u kunt natuurlijk ook bellen met 076-5145372 om uw ballonvaart af te spreken. Komende dagen is het goed ballon weer en er zijn nog verschillende plaatsen beschikbaar!

 

8 mei 2020:

COVID-19 Update ballonvaren:

We hebben goed nieuws! Vanaf afgelopen woensdag is het weer toegestaan om SOLO of met gezinsleden van de piloot te gaan ballonvaren. Een mooie voorzichtige eerste stap richting de opstart van het ballonseizoen 2020.

Er is door de ballonvaart sector inmiddels ook een protocol opgesteld om onder voorwaarden weer veilig te kunnen ballonvaren met passagiers. De komende tijd zal worden gekeken wanneer een eerste opstart weer mogelijk is.

Zo hebben we vanavond een ballon gespot vanuit onze achtertuin de PH-HOR. Foto's staan in het fotoboek!

 

12 april 2020:

 

Sven Ballooning wenst iedereen een fijne Pasen!

Het is een andere Pasen als anders, Maar dan nog wensen wij u fijne paasdagen! Helaas kunnen we ondanks het mooie lente weer voorlopig niet ballonvaren. We houden u op de hoogte!

8 april 2020:

50 jaar heteluchtballonvaart Nederland: 1970-2020

In 2020 is het 50 jaar geleden dat de 1e heteluchtballonvaart in Nederland heeft plaatsgevonden. Tevens bestaat de 1e Nederlandse heteluchtballon PH-BEN dit jaar ook 50 jaar. Deze jubilea waren uitgebreid geprogrammeerd door middel van verschillende activiteiten in 2020, waarbij Ad Ballon als eigenaar van PH-BEN  de rol als de initiatiefnemer heeft.
Eén van de plannen houdt een tentoonstelling 50 jaar heteluchtballonvaart in Nederland in, waar in het pand van Ad Ballon (Minervum Breda) de voorbereidingen volop gaande zijn.
Echter door het Covid-virus zijn de fysieke activiteiten tot nader order uitgesteld. Maar als organiserende werkgroep van 50 jaar heteluchtballonvaart Nederland zullen we nu regelmatig kleine filmpjes plaatsen op www.adballon.nl. Zo krijg je een digitaal beeld van delen van de tentoonstelling!!

Veel kijkgenot en geniet van de geschiedenis van ballonvaren vanaf 1970!!!

 

 

2 april 2020:

Jammer genoeg vanwege het Coronavirus (COVID-19) gaat ook het Nederlands kampioenschappen ballonvaren met Hemelvaart niet door.

Dear officials,
Dear friends,

Given the current global Covid-19 crisis, we have no other option to cancel the Belgian Balloon Trophy 2020.

I want to thank you for your interest and participation in our event.

Keep it safe, and stay healthy!

Kind regards,

Jonas Maes
Event Director

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

6 maart 2020

1970-2020: 50 jaar heteluchtballonvaart in Nederland

Kennen je crewleden de geschiedenis van 50 jaar heteluchtballonvaart in Nederland?

 

In 2020 is het 50 jaar geleden dat de eerste heteluchtballon in Nederland een ballonvaart heeft gemaakt; het was een Engelse ballon met registratie G-AYAM. Ook 50 jaar geleden: een Nederlandse heteluchtballon, PH-BEN, heeft de eerste ballonvaart in Nederland gemaakt. Deze eerste ballon vaart nog steeds en dit historische luchtvaartuig voldoet nog steeds aan de veiligheidseisen voor een ballonvaart.

De twee  historische feiten uit 1970 zijn voor het ballonvaartbedrijf Ad Ballon de reden om rondom deze historische feiten een tentoonstelling in te richten over 50 jaar ballonvaren in Nederland. De historie van 50 jaar ballonvaarten kent natuurlijk vele belangrijke feiten, die geleid hebben tot de huidige status van het ballonvaren als (kleine) bedrijfstak in Nederland.

In de tentoonstelling “50 jaar heteluchtballonvaren Nederland” ziet u materialen, foto’s, filmpjes en artikelen uit deze geschiedenis van 50 jaar heteluchtballonnen. Bijzondere aandacht in de tentoonstelling krijgt de PH-BEN;  ondanks de leeftijd van 50 jaar vaart deze ballon nog steeds en je kunt deze zelfs boeken voor een nostalgische ballonvaart (inclusief “cremation charlie”)

In de tentoonstelling wordt  onder andere aandacht besteed aan de pioniers van het Nederlandse ballonvaren, de ontwikkeling van de ballonmaterialen, wedstrijdvaren, de diverse vormen en maten van ballonnen en manden en de ontwikkeling van reclame op de ballonnen.

Ben je als piloot, crewlid, ballonfanaat of ballonliefhebber  geïnteresseerd in het  beeld van 50 jaar heteluchtballonvaren, dan heten wij u graag van harte welkom bij de tentoonstelling over deze historische gebeurtenis voor de ballonsport in Nederland.

Onderwerp: tentoonstelling 50 jaar heteluchtballon Nederland

Locatie: Ad Ballon Minervum 7346 4818  Breda

Datum: 4-4-2020

Tijdstip: 11.00-15.30 uur

(NB Voor groepen in overleg ook op afspraak!!)

Voor nadere informatie en/of vragen: info@adballon.nl 

 

 

16 februari 2020

2020: 50 jaar heteluchtballonvaren Nederland

In 2020 is het 50 jaar geleden dat de eerste heteluchtballon in Nederland een ballonvaart heeft gemaakt; het was een Engelse ballon met registratie G-AYAM. Ook 50 jaar geleden: een Nederlandse heteluchtballon, PH-BEN, heeft de eerste ballonvaart in Nederland gemaakt. Deze eerste ballon vaart nog steeds en dit historische luchtvaartuig voldoet nog steeds aan de veiligheidseisen voor een ballonvaart. De geschiedenis van 50 jaar heteluchtballonvaarten kent natuurlijke allerlei ontwikkelingen:

Van een kleine ballon met 1-2 passagiers naar ballonnen met meer dan 20 passagiers.
Van hobbyisme naar een aparte (kleine) bedrijfstak in de luchtvaart.
Van een avontuur met de ballon naar relatie- en marketinggerichte activiteiten met een ballon

De twee historische feiten zijn voor het ballonvaartbedrijf Ad Ballon de reden om in 2020 diverse activiteiten te organiseren rondom dit jubileum voor de heteluchtballonvaart:
Een tentoonstelling 50 jaar hetelucht ballonvaart Nederland in het pand van Ad Ballon
Breda Balloon Memorial Flight met “oude” ballonnen (met oa PH-BEN) op 24 april in Breda.
Een herinneringsvaart voor passagiers ter gelegenheid van 50 jaar heteluchtballonvaart in Nederland op 4/5 juli

 

02 Februari 2020

Jaarlijks in de winter maakt Ad Ballon diverse ballonvaarten vanaf de ballonmeeting in Filzmoos. Hier onder een kleine impressie van de ballonvaarten.

 


 

24 janauri 2020

A wonderful last flight in Filzmoos! We flee over the Dachstein mountain range and reached a maximum altitude of 11.728 ft (we used oxygen tanks over 10.000 ft). We also spotted some mountain goats on the plateau of the Dachstein. After well over 2 hours of flying, we landed close to Pruggern. All good things come to an end, and we will travel home tomorrow already.

Wat een schitterende laatste vaart was dit in Filzmoos! Een vaart over de Dachstein met een maximale hoogte van 11.728FT. ( aan het zuurstof boven de 10.000FT). Op het plateau van de Dachstein nog een aantal berggeiten gespot!
Ruim 2 uur en 15 minuten gevaren te hebben. Hadden we de landing ingezet bij Pruggern. Morgen vertrekken we helaas al weer richting huis!

 

23 januari 2020

Flight 4 is a fact! Another wonderful day for flying the QNP balloon. We departed around 9 am and reached a maximum altitude of 9500 ft. We landed after a two-hour flight in Abtenau.

Vaart nummer 4 is een feit. Weer een heerlijke dag voor een Alpen vaart opgestegen met de QNP ballon rond de klok van 9. We hebben twee uur gevaren met een maximale hoogte van 9500FT. Na twee uur zijn we geland in Abtenau.

 

 

22 januari 2020

Another wonderful day in Filzmoos! We had a briefing at 8 am and were able to fly again. We were airborne at around 9 and made a flight with a maximum altitude of 8750 ft. We landed two hours later in Aich.

Wederom een schitterende dag in Filzmoos. We hadden om 08:00 briefing. En we konden weer de lucht in! Rond de klok van 9 stegen we op in filzmoos met een maximale hoogte van 8750 ft een vaart van 2 uur zijn we geland in Aich.

 

21 janauri 2020

Today was another wonderful balloon-day in Filzmoos! We flied off at 9:30 am for another gorgeous flight over the Alps. After following the balloon for 2 hours, it landed near Wolfgangsee. More good weather is expected for the coming days!

Vandaag weer prachtige ballon dag in Filzmoos! Rond de klok van half 10 stegen we op voor een prachtige Alpen vaart weer. Dit keer achter de ballon aangereden na 2 uur varen zijn we geland in Wolfgangsee. Komende dagen blijft het mooi vaar weer!

 

20 janauri 2020

After two days of bad weather and fresh snow, this morning at 9 am was briefing-time! The weather showed good for a wonderful balloon flight and around 10, the QNP balloon lifted from the ground. Well over three hours later, we have landed at Golling an der Salzach.

Na twee dagen slecht weer en sneeuwval hadden we Vanmorgen om 0900 de briefing. Het weer was goed voor een mooie ballonvaart rond de klok van 10:00 stegen we op met de QNP luchtballon na ruim drie uur varen zijn we geland in Golling an der salzach.

 

 

17 janauri 2020

The alarm was set for 7 am. Breakfast and then briefing at 8. The weather was sunny and perfect for a flight over the Alps. The first balloons departed at 9 am and went in the direction of Gossau. After a coffee with traditional Apfelstrudl, it was time to start following the balloon. We ended up landing in Bad Goisern.
Some snowfall is expected for the weekend, but the weather should be good for ballooning again during next week.

Deze ochtend de wekker om 0700. Ontbijten en briefing om 08:00. Prachtig zonnig weer voor een Alpen ballonvaart rond de klok van 9 stegen de eerste luchtballonnen op. En voerde richting Gossau. Na de opstijging een heerlijke bak koffie met appelstrudle en daarna de ballon gaan volgen. Uiteindelijk geland in Bad Goisern. Komend weekend geven ze wat sneeuwbuien af en vanaf maandag wordt het weer mooi ballon weer.

 

Filzmoos 2020

Vanaf 16 januari t/m 26 januari zijn wij weer aanwezig bij de Ballonwoche in Filzmoos, Oostenrijk.
Hier onder het programma. Hopelijk kunnen we weer prachtige Alpen vaarten maken!

Programm der 11. Hanneshof Ballonwoche Filzmoos 2020

AD BALLON CUP 2019

RESULTS


AD BALLON CUP 2018

RESULTS

Warstein 2018


Jaarlijks vind er een ballonevenement plaats in Warstein dit jaar vond het plaats van 31 aug t/m 8 sept. 
Wij waren er een halve week bij van woensdag t/m zaterdag en hebben twee prachtige ballonvaarten gemaakt met BallonAiport uit Haren. Woensdagavond was een schitterende avond we zijn met maar liefst 129 andere ballonnen opgestegen. Als een van de eerste in de lucht. Want het was namelijk zo, hoe vroeger hoe beter. Dit ivm de windrichting en snelheid. De richting ging namelijk richting Meschede. Dit gebied kent veel bos voor je bij Meschede bent en dan nog een landings plek zoeken. Met een gemiddelde snelheid van 22 km/h op hoogte zijn we na 1 uurtje geland op een akker in Berghausen.Voor de foto’s klik hier

Donderdagochtend 6 september

De wekker liep vroeg af zo rond de klok van 5.
De gordijnen gingen open. Het was nog donker en we zagen een prachtige heldere sterren hemel. Het kan niet anders dat dit een mooie ballonvaart ochtend zou worden! En dat werd het ook. Om 05:45 aan het ontbijt bij de pilotenbriefing. Om 06:15 begon de briefing kort en krachtig! WE GAAN BALLONVAREN! Tijdens de briefing hadden er 90 piloten gemeld. Dus we gaan ballonvaren met 90 ballonnen! Volgens de meteo zou er een zwakke zuidelijke wind zijn. We gaan op het veld de ballon klaar maken. Echter een aantal ballonnen voor ons vertrokken en bleek er op hoogte geen zuidelijke richting te staan maar een westelijke richting. Hmmm…  Met die westen wind kom je een behoorlijk groot stuk bos tegen en het Naturpark Arnsberger Wald. Op hoogte gelukkig een gemiddelde snelheid van 26 km/h. Na 1 uur en 45 minuten zijn we geland in Bad Wünnenberg. Foto’s van deze ballonvaart klik hier

Vrijdag 6 september
Een rust dag helaas te veel wind en buien zowel in de ochtend en in de avond. Geen ballonvaarten dus. Overdag een rondleiding gedaan in de Brouwerij van Warsteiner. In de avond ging de nightglow wel door, echter zonder ballonnen ivm de wind dus alleen de manden. Totaal 60 manden.  Foto’s klik hier

Zaterdag 8 september
Helaas vanuit Warstein waaide het deze morgen te hard om op te kunnen stijgen. De ballonnen zijn een kleine 20 km uitgeweken naar het plaatsje Oeventrop . Dat dalletje ligt net iets dieper als Warstein en was het dus rustig daar om te kunnen ballonvaren. Een ballonnetje of 60 koos vanaf het Segelflugplatz in Oeventrop het luchtruim om richting Warstein te varen. Foto’s klik hier

Zaterdgavond 8 september

Alweer de laatste avond van de ballonfiesta in Warstein. De wind neemt af. Geen buien in de buurt. De ballonnen gaan de lucht in. Met een zwakke westen wind vaarde ze weer richting Bad Wünnenberg. Maar liefst 130 ballonnen kozen het luchtruim. Na de opstijgingen werden diverse ballonnen nog voor de show overeind gezet waaronder een ballon in de vorm van ‘’Jezus’’ 42 meter hoog uit Brazilië. Na dat alle ballonnen weer geland waren en terug keerden op het evenemententerein ging er een grootse nightglow van start met 25 ballonnen. Foto’s van deze avond klik hier