WANNEER IS HET GESCHIKT WEER VOOR EEN BALLONVAART?
Of een ballonvaart door kan gaan is geheel afhankelijk van het weer. Zo mag het natuurlijk niet te hard waaien en mag er geen neerslag vallen. Om goed op de hoogte te blijven hebben de ballonvaarders rechtstreeks verbinding met het K.N.M.I. Het K.N.M.I. geeft in het hoogseizoen (Maart t/m oktober) zelfs een speciale ballonvaartverwachting af. Via deze ballonvaartverwachting krijgt de piloot informatie over de windsnelheden, windrichting, hoogte van bewolking, de neerslagkansen en eventueel andere waarschuwingen. Deze worden een aantal keer per dag bijgewerkt, zodat een piloot goed weet wat de weersverwachtingen zijn.
Echter komt het een enkele keer voor, dat er op het veld nog een extra meteocheck gedaan moet worden, om zeker te zijn van een mooie en veilige ballonvaart. Want niets zo onvoorspelbaar als het weer.
De weerssituatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Windsnelheid minder dan 18 km/h (windkracht 3) in de landing
- Bovenwind op 150 meter minder dan 45 km/h
- Zicht meer dan 3000 meter
- Wolkenbasis hoger dan 300 meter
- Geen buien in een straal van ca. 15 km vanwege turbulentie
- Geen onweerskansen vanwege zware turbulentie
- Geen aanhoudende regen
Ballonvaarten vinden, over het algemeen, de eerste twee uur na zonsopgang en de eerste twee uur voor zonsondergang plaats. Dit heeft te maken met het feit dat de zon de aarde verwarmd en deze warme lucht opstijgt. Dit noemen ze thermiek, deze thermiekbellen veroorzaken turbulentie en dat kan voor een ballonvaart gevaarlijk zijn. Net na zonsopkomst en twee uur voor zonsondergang is er geen thermiek, hierdoor stabiliseren de onderste luchtlagen en wordt de wind rustig. Dit zijn daarom de beste momenten om te gaan ballonvaren.